Tęsiamos ilgametės tradicijos

 Vasario mėnesio pradžioje lietuviai nuo seno garbino ugnies deivę Gabiją ir kasdienį maistą – duoną. Mažeikių lopšelyje-darželyje „Pasaka“ jau daugiau kaip dešimtmetį atiduodama duoklė senoviškoms tradicijos ir papročiams. Vasario 6 d. čia vėl buvo paminėta Šv. Agotos, Duonos globėjos, diena.

      Tokia įsimintina proga vaikučiai į darželį atsinešė duonos, auklėtojos papasakojo apie duonos kelią nuo lauko iki stalo ir lygino senovinį duonos kelią su šiuolaikiniu, susipažino su lietuvių liaudies tradicijomis ir papročiais – kodėl duonelė laikoma šventa ir kaip švenčiama Šv. Agotos šventė, kokiais prietarais seniau tikėta apie duonutės auginimą, kepimą ir valgymą.

Vėliau mažieji ugdytiniai (7grupės) tradiciškai ėjo į šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią. Per šimtą ugdytinių užpildė sakralinę bažnyčios erdvę, o kunigas Klemensas Jaraminas pašventino atsineštą duoną, padėkojo įstaigos vadovams ir vaikams už puoselėjamas tradicijas bei nuolatinį ilgametį gražų bendravimą ir bendradarbiavimą. Atsisveikindamas kunigas vaikams palinkėjo augti sveikiems, būti stipriems, gerbti duoną, klausyti tėvelių.

Darželio auklėtoja Regina Dapkienė sakė, kad toks renginys vyksta ne pirmus metus ir kiekvienais metais prisijungia vis daugiau vaikų ir darbuotojų.

Kiekviena šventė turi savito žavesio, o jeigu ji puoselėjama ne vienus metus, tai vaikams sukelia ypatingas emocijas, suteikia gyvenimišką patirtį ir džiugesį.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotr. D.Varapnickienės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode